top of page
  • SF Ingatlan

CSOK Plusz 2024 – Részletek

Ha van forró téma most a gyermeket tervező házaspárok körében, az bizony a CSOK Plusz. Az ingatlanpiacon mindeközben várhatóak kisebb-nagyobb változások 2024-ben, úgyhogy ingatlanvásárlás előtt nem árt kicsit képbe kerülni. A CSOK Plusz-ról itt most minden fontos információt megtalálsz!


CSOK: Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (röviden: CSOK) egy 2015 óta igénybe vehető lakáscélú támogatás a gyermekes családok részére. A támogatás igénybe vehető új és használt lakások, lakóházak vásárlásához, építéséhez valamint bővítéséhez is. A támogatás részletei már több alkalommal módosultak.


A legújabb változás, hogy 2023 decemberével lezárult a CSOK, és helyét 2024-től a CSOK Plusz vette át.


Mi a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz egy maximum 3%-os kamattal elérhető kamattámogatott hitelkonstrukció 10 és 25 év közötti futamidővel, ami kiegészül más kedvezményekkel is:

  • a hitel felvétele után 1 évig a tőkét nem kell fizetni, csak a kamatokat,

  • a törlesztés szüneteltethető 1 évig (a hitelszerződés megkötésétől számított első gyermek megszületése után),

  • a hitel törlesztésére felhasználható vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatás a hitelszerződés megkötésétől számított második (és minden további) gyermek megszületése után,

  • falusi CSOK-kal és Babaváró hitellel is kombinálható.


A CSOK Plusz igénybevétele

A CSOK Plusz hitelt Magyarország területén lévő lakóingatlan (1) építéséhez; (2) vásárlásához; (3) bővítéséhez (vásárlással egybekötve vagy meglévő lakás esetén egyaránt) lehet igénybe venni.


Csak házaspárok folyamodhatnak a CSOK Plusz hitelhez (egyedülállók, élettársak nem), és csak azok a házaspárok ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. (2025 végéig akkor is jár a támogatás, ha a feleség elmúlt ugyan 41 éves, de túl van a várandóssága 12. hetén.) A házastársak kizárólag együttesen igényelhetik a CSOK Pluszt.


A CSOK Plusz igénybevétele és mértéke emellett gyermekvállaláshoz van kötve:

  • 1 vállalt (azaz még meg nem született) gyermek esetén 15 millió forint igényelhető – a gyermekvállalás teljesítésének határideje 4 év;

  • 2 gyermek esetén (melyekből legalább egy vállalt, azaz még meg nem született) 30 millió forint – a gyermekvállalás teljesítésének határideje 8 év;

  • 3 (vagy több) gyermek esetén (melyekből legalább egy vállalt, azaz még meg nem született) 50 millió forint – a gyermekvállalás teljesítésének határideje 10 év.


A CSOK Plusz keretében gyermektelen házaspárok legalább 1, legfeljebb 3; egy gyermekes házaspárok legalább 1, legfeljebb 2, két- vagy többgyermekes házaspárok 1 gyermeket vállalhatnak. A gyermekvállalás teljesítésének számít gyermek örökbefogadása is.
Azok a házaspárok viszont nem jogosultak a kamattámogatott hitelre, akiknek nincs gyerekük és nem szeretnének vállalni, vagy van már ugyan gyermekük, de többet nem szeretnének vállalni.

Hogyan érhető el a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz hitel 2024. január 1-jétől érhető el. Bár eredetileg nem így volt, végül kiterjesztették az ország egész területére, így a városokban és a kistelepüléseken egyaránt igénybe lehet venni. 


Az igénybevétel feltételei egységesek, ám az igénylőknek hitelképesnek kell lenniük, és a hitelbírálati szabályok minden banknál különböznek, mivel a pénzintézetek hitelképességi vizsgálatai eltérnek egymástól. 


A program lényege, amelynek keretein belül a CSOK Plusz megvalósul, hogy a piaci kamatlábaknál sokkal kedvezőbb kamatozású hitel álljon rendelkezésére a gyermeket vállaló házaspároknak.

Az elérhető ingatlanok

  • Első lakás vásárlása esetén maximum 80 millió forintos lakóingatlan vásárlásához igényelhető a CSOK Plusz.

  • Minimum második (nagyobb) lakásba költözéshez, illetve bővítéshez pedig maximum 150 millió forintos lakóingatlanra igényelhető CSOK Plusz.

  • 150 millió forintnál drágább ingatlanok vásárlásához nem igényelhető CSOK Plusz.


A CSOK Plusz-szal megvásárolt ingatlanra jár illetékmentesség (vételár korlát nélkül). A vagyonszerzési illeték mértéke 4%, ami azt jelenti, hogy az illetékmentesség komoly kedvezményt jelent:

  • 50 millió forintos vételár esetén 2 millió Ft lenne a fizetendő illeték mértéke.

  • 80 millió forint vételár esetén 3,2 millió Ft lenne a fizetendő illeték mértéke. 

  • 100 millió forint vételár esetén 4 millió Ft lenne a fizetendő illeték mértéke.



A CSOK Plusz folyósítása utáni kötelezettségek

A hitel folyósítását követően az alábbiaknak kell teljesülnie:


-A lakásra lakásbiztosítást kell kötni.


-A folyósítást követő 10 évig életvitelszerűen a vásárolt lakásban kell élnetek a gyermekekkel. (A kölcsönnel érintett lakástól eltérő lakásban nem létesíthettek lakóhelyet vagy tartózkodási helyet.) Ettől az alábbi esetekben térhettek el:

  • ha a gyermek a tanulmányai folytatása miatt átmenetileg máshol lakik,

  • ha a család valamely tagját egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,

  • ha a házastárs valamely tagja a munkavállalása miatt legfeljebb öt évig másik településen kénytelen élni,

  • ha kötelező a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban élni a jogviszony fennállása alatt,

  • ha közeli hozzátartozó állandó ápolást igényel,

  • ha a házastárs valamely tagjának letöltendő szabadságvesztést kell letöltenie,

  • ha a nagykorúvá vált gyermek elköltözik,


Vár rád az új otthonod!

A CSOK Plusz igénybevételének feltételei szigorúan körülhatároltak, rendeletek és jogszabályok rögzítik őket. Mindenképp megbízható forrásból tájékozódj róluk, és bátran kérd hozzáértő segítségét a témában! 


Ha pedig Székesfehérváron szeretnéd megtalálni az új otthont családod számára, ne is böngéssz tovább! Vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva, és beszéljük át a részleteket! Számíthatsz a segítségünkre, megvalósítjuk elképzeléseidet!  



Forrás: money.hu

1,693 views0 comments
bottom of page