top of page
  • SF Ingatlan

Hőszivattyús fűtési rendszer működése

Updated: Nov 10, 2023

Mit is jelent a hőszivattyús fűtési rendszer? Milyen előnyei vannak egy ilyen rendszernek? Ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ ebben a bejegyzésben!


Hogyan működik a hőszivattyús fűtési rendszer?

A hőszivattyús fűtési rendszer egy olyan rendszer, amely a környezetből származó hőenergiát használja fel ideális körülmények között nagyon nagy hatékonysági fokkal a fűtési és/vagy hűtési igények kielégítésére. A rendszer a környezeti hőenergiát egy hőszivattyúval átviszi a fűtési/hűtési rendszerbe, ahol a hőenergia felhasználásra kerül.


Az energiahatékonyságot az úgynevezett jóságfok (COP: Coefficient of Performance) mutatja meg. Ez egy szám, amely a fűtőteljesítmény és az ehhez igénybevett elektromosság mennyiségének hányadosa. Azaz azt jelzi, hogy 1 W elektromos áramból hány Watt fűtési teljesítményt ad le a készülék. Például ha a COP-érték 3, akkor az azt jelenti, hogy 1 kW áram fogyasztásával 3 kW hőenergia termelődik. Ha a COP-érték 3, vagy annál nagyobb, az azt jelenti, hogy a rendszer több energiát termel, mint amennyit felhasznál. A hőszivattyús fűtési rendszerek jóságfoka igen magas, elérheti akár az 5-ös COP-értéket is.


A hőszivattyús rendszerek energiatakarékosabbak és környezetkímélőbbek, mint a hagyományos fűtési rendszerek, mert a környezetből származó hőenergia fenntartható forrást jelent és ezt az előbb említett módon hatékonyabban használják fel. Üzemeltethető megújuló forrásból származó villamos energiával. Erre megoldás lehet egy H-tarifás villanyóra vagy egy napelem rendszer.


A fűtési rendszer hőleadási felülete a padló, amint azt már korábban megszokhattuk a turbós gázkazánnal szerelt padlófűtéses rendszereknél is.


Emellett pedig érdemes kiemelni a fan coil hűtő és fűtő rendszert. A fan-coil berendezéseket fűtésre és hűtésre egyaránt lehet használni. Ezt úgy lehet elképzelni, ahogy a klíma beltéri egységét használhatod hűtésre és fűtésre is, illetve megjelenésében is kísértetiesen hasonlít hozzá. Fontos különbség viszont, hogy nincs szükség egy új készülékre, mivel maga a hőszivattyú állítja elő hozzá a szükséges hőmérsékletű vizet.


Egy hőszivattyús fűtési rendszernek köszönhetően jóval környezettudatosabb és energiahatékonyabb lesz egy ház fűtési, illetve hűtése. Ez amellett, hogy a rezsiárak alacsonyan tartását is segíti, kifejezetten korszerű és modern gondolkodásra is vall.

Hőszivattyús fűtési rendszer előnyei

Általában négyféle hőszivattyús fűtési rendszert szoktak alkalmazni: levegő-levegő hőszivattyúk, víz-víz hőszivattyúk, talajkollektoros hőszivattyúk, valamint levegő-víz hőszivattyúk. Ezek közül a levegő-víz hőszivattyú előnyeit szedjük most össze, mert ez az, amit a legszívesebben alkalmazunk mi is.


A levegő-víz hőszivattyúk számos egyértelmű előnnyel rendelkeznek. Érdemes ezek mindegyikét számba venni és végiggondolni, amikor arról kell dönteni, hogy vajon megéri-e hőszivattyús fűtési rendszert választani. (Az érvek végigolvasása után ugyanis máris egyértelművé válik a választás.)


Az előnyök:

  • Alacsonyabb üzemeltetési költségek: Mivel a levegő-víz hőszivattyúk energiahatékonyak, az üzemeltetési költségeik általában alacsonyabbak, mint a hagyományos fűtési rendszereké. Hosszú távon ez megtakarításokat eredményezhet a fűtési és hűtési számlákon.

  • Alacsony karbantartási költségek: A levegő-víz hőszivattyúk kevés karbantartást igényelnek, és ezen karbantartások költségei is kifejezetten alacsonyak. Azaz, ha esetleg gond akad velük, azt sem csillagászati áron lehet orvosolni.

  • Energiahatékony: A hőszivattyúk általában nagyon hatékonyak, mivel a hőátadás során nem égetnek üzemanyagot, csupán hőt mozgatnak egy helyről a másikra. Az energiahatékonyságukat COP (Coefficient of Performance) értékkel mérjük.

  • Környezetbarát: A levegő-víz hőszivattyúk alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással működnek, mint a hagyományos fűtési rendszerek, mivel nem használnak fosszilis tüzelőanyagokat. Ez hozzájárul a környezetvédelemhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A rendszer üzemeltethető megújuló forrásból származó villamos energiával. Erre megoldás lehet egy H-tarifás villanyóra vagy egy napelem rendszer.

  • Rugalmasság: Ezek a rendszerek nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmasak, így egész évben használhatók. A rendszert könnyen beállíthatják a kívánt hőmérsékletre

  • Alacsony zajszint: A levegő-víz hőszivattyúk alacsony zajszinttel képesek üzemelni. Nem zavarják a lakók életét, némán végzik a dolgukat. Ez jelentősen hozzájárul a nyugalomhoz, arról nem is beszélve, hogy zajszennyezést sem jelentenek.

  • Hosszú élettartam: Megfelelő karbantartás mellett a levegő-víz hőszivattyúk hosszú élettartamúak lehetnek. Általában kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak, mint a hagyományos fűtési rendszerek, így a kopás és a meghibásodás lehetősége is alacsonyabb.

  • Sokoldalúság: Egyetlen készülékkel meg lehet oldani a fűtést, a melegvíz előállítását, és még a hűtést is (amely lehet fan-coil hűtés és mennyezethűtés).


Miért jobb a hőszivattyú, mint az átfolyós turbós gázkazán? A kazánnal szemben a hőszivattyú fűtésre és hűtésre egyaránt használható. Megújuló, környezetbarát technológiával működik, precízen szabályozható, és nincs szénmonoxid-veszély sem!

Ha nem gondolkozol tovább, mert meggyőzőnek találod az eddigieket, akkor…

…nem is húzzuk tovább az idődet!


Ajánljuk figyelmedbe RÁBA-PITYER, valamint SZAMOS Projektjeinket! Gyönyörű, modern családi házakkal lehetsz gazdagabb!


Mi Immergas gyártmányú hőszivattyús rendszert használunk. Ennek a gyártmánynak kitűnő az ár-érték aránya, valamint magas minőségű mérnöki támogatás és szerviz elérhetőség tartozik hozzá, ami garantálja az alkatrész-ellátottságot. Immáron három éve csak ezt használjuk – és tökéletesen meg vagyunk vele elégedve.

Ha ajánlatot kérsz tőlünk, hamarosan fel is hívunk, hogy tökéletesen meggyőződhessünk róla, hogy egymást keressük – például mert ugyanúgy gondolkodunk a hűtés-fűtés megvalósításáról. Ezt követően érthető és áttekinthető módon prezentáljuk neked, hogy mire számíthatsz tőlünk, hogy mit kínálnunk a számodra (csupa jót 😇).


Amennyiben úgy gondolod, hogy érdemes folytatnunk, akkor várunk irodánkban egy részletes beszélgetésre! Tudjuk, hogy az ingatlanvásárlás egy nagy döntés, ahol ezer meg ezer kérdés és kétség van. Ezért nyugodtan tedd fel minden kérdésed!




3,432 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page